5 Moduri de a-ti purta bebelusul la piept, care iti lasa mainile libere
Inca din primele zile de viata, bebelusul are nevoie de mama lui, sa il protejeze, sa o simta, sa il ghideze, sa mearga alaturi de el mereu pentru a descoperi si a se adapta la lumea complexa in care tocmai a pasit.
Cand mamele isi poarta pruncii acestia au un avantaj de crestere si dezvoltare psiho-motorie. Invata mergand odata cu mama, se integreaza social mai usor (cu ajutorul mamei), se dezvolta armonios pe plan psihologic, simtindu se mereu in siguranta. De asemenea, este o modalitate foarte bună de a intretine si imbunatati conexiunea cu copilul. Copiii cu nevoi speciale (cu precadere cei din spectrul autismului sau sindrom Down), dezvolta o legatura cu mama mult mai profunda si mai calitativa decat cei nepurtati. Stand in bratele mamei, acesta va intelege si cunoaste bucuria, tristetea, frustrarea, prin prisma expresiilor faciale, verbale, ale mamei.
In anumite cazuri cand bebelusul plange isteric, acestuia ii este mult mai usor sa adoarma la pieptul mamei. Inca din viata intrauterina acestia se linistesc la auzul batailor inimii ei.
Purtatul copilului ajuta la disconfortul abdominal, fiind un real succes in: colici , crampe, balonari, reflux gastro-esofagian, esofagita de reflux. Astfel, bebelusii plang mai putin, si se simt mereu protejati si iubiti.
Pentru mama purtatul bebelusilor poate fi uneori o sarcina grea. A tine un butoias de iubire de 3 pana la 10/15 kg zilnic, poate deveni un chin, daruind la pachet dureri de spate si brate.
Noroc cu sistemele de purtare, care vin in intimpinarea mamelor ce vor sa isi tina copilul intr un sistem adecvat atat pentru ea, cat si pentru copil. Astfel, mama va uita de durerile de brate si spate, de plansetele copilului, si, va avea mainile libere. Ce mama nu si-ar dori sa lucreze, sa faca curat, sa citeasca, sa iasa in oras, sa se plimbe sau de ce nu, sa gateasca avand bebelusul aproape de inima sa? (nota* in ceea ce priveste gatitul este indicat ca acesta sa fie pozitionat in spate pentru a se evita arsurile si pentru a manevra mai usor materia de lucru). Pe langa aceste avantaje, purtatul ergonomic leaga prietenii adevarate- conectand multe mamici intre ele.
Babywearing-ul se imbina perfect cu alaptatul, il sustine si il prelungeste, putandu-se alapta cu mici reglaje si in sistemele ergonomice.
Atentie insa, nu toate sistemele de purtare permit copilul sa stea intr o pozitie fireasca si fiziologica, de cele mai multe ori acestea fiind destul de incomode si pentru adulti.
Mai jos sunt cateva reguli ce trebuie respectate pentru ca un sistem sa fie ergonomic:
1. Picioarele sunt mentinute intr-o pozitie sanatoasa (se formeazea un M intre solduri).
2. Spatele este curbat în formă de “C”, o pozitie naturala pentru bebelusi (pozitia fetala).
Prezentam mai jos, 5 sisteme ergonomice cu care parintii pot sa-si usureze munca de zi cu zi:
Slingul cu inele este realizat dintr-o tesatura care vine trasa prin 2 inele, pentru a crea un buzunar perfect pentru corpul copilului.
Inelele fac acest sistem foarte reglabil astfel incat poate fi folosit de mai multe persoane foarte diferite ca statura .
Un mare avantaj al acestui sistem este ca faciliteaza alaptarea, sistemul putand fi reglat cu usurinta miscand de unul din cele doua inele.
Dezavantajul acestui sistem este faptul ca se utilizeaza pe un singur umar si la drumuri lungi poate deveni obositor, mai ales daca vorbim despre un bebelus mai greu.
Slingul cu inele este un sistem adecvat pentru calatorii scurte si pentru accesul in\out al copilului in sistem. Poate fi folosit la orice varsta, in fata, pe sold, sau in spate.
Wrapul elastic este o fasie lunga din bumbac natural cu o elasticitate extra, pentru a facilita modelarea perfecta peste corpurile utilizatorilor (purtator+copil). Nu are catarame, scai sau clipsuri. Alaptare foarte facila pt mamici, materialul fiind foarte elastic si usor de manevrat.
Se distribuie in mod uniform greutatea, prin urmare nu se experimenteaza dureri de umeri.
Se prezinta in marime universala, valabila pt orice statura si greutate, copilul putand fi purtat de la nastere in el,chiar si cei prematuri.
Unele mamici se pot impotmoli in ansamblarea sistemului, de aici si un mic dezavantaj, faptul ca trebuie sa ai rabdare sa montezi sistemul . Odata invatate insa, legaturile se fac extrem de usor. De asemenea, nu e necesar ca la fiecare scoatere din sistem, sa fie scos si copilul. Sistemul poate ramane pe purtator pana cand este (re)pus bebelusul.
Wrapul tesut este o bucata de material de latime si lungime corespunzatoare, tesuta la razboi , cu teste de siguranta si calitate, cu care un parinte se poate infasura pentru a sustine cu maxim de comfort un bebelus/copil mare.
Indiferent daca se utilizeaza un size lung-pt legaturi multi strat sau un size scurt-pentru o legatura in strat unic (pentru urcusuri si coborasuri rapide), wrapul tesut ofera cea mai versatila optiune pentru un parinte dornic sa-si poarte copilul.
Frumusetea wrapului consta in faptul ca este usor personalizabil- se poate alege dintr-o gama larga de legaturi, iar asta ajuta in a defini stilul cel mai propice pentru parinte si copilul sau. Pot fi facute legaturi atat in fata, pe sold sau in spate.
Atat nou nascutii cat si copiii mari se simt foarte confortabil in acest tip de sistem.
Wrapurile se gasesc intr-o varietate mare de grosimi si tesaturi cum ar fi: bumbac,in,canepa,matase,lana,casmir,bambus.
Wrapurile ofera sustinere foarte buna,comfort pe ambii umeri,pe tot spatele,si o mare siguranta pentru copii.
Mei-Tai este un termen generic pentru un anumit stil de sistem ergonomic pentru copii, in general se refera la o bucata de material ( de obicei patrata sau forma de dreptunghi) din tesatura de bumbac, iar in colturi sunt cusute in conditii de maxima siguranta strapurile (bretele).
Mei-tai-ul traditional are o istorie de sute de ani. Purtatorul isi are radacinile in Asia, caz in care mamele isi transportau adesea copilasii in aceste „esarfe” legate decorpul lor.
Acest stil a devenit foarte popular in lumea occidentala in principiu datorita confortului suprem si a versatilitatii . Cu acest sistem copilul poate fi pus atat in fata cat si in spate, inca de la varste fragede pana la gradinita.
Marsupi are un design special conceput pentru a distribui greutatea copilului între umeri și talia purtătorului. Instalarea este simpla si intuitiva. Este format dintr un patrat cu bretele lungi ce infasoara corpul purtatorului si revin in fata lipite de un scai. Susține poziția corectă a picioarelor și bazinului bebeluşului.
Susţine spatele bebeluşului. Partea din spate a Marsupiului sprijină spatele copilului şi nu îl apleacă excesiv. Partea din spate a Marsupiului ajunge peste capul copilului, pe toate cele trei laturi. Capul bebeluşului este asigurat şi previne căderea capului în spate sau în lateral. Are bretele confortabile, late, gîndite special pentru confortul purtatorului. Urmărește fazele creșterii micuților: Bebelușii cresc foarte rapid, și modul/locul în care au nevoie de sprijin se schimbă cu vîrsta copilului. Marsupi este optimizat pentru perioada 0-6 luni, dar face treabă bună și mai tîrziu. Pentru nou-născuți reducem dimensiunea turului cu banderola, pentru cei mai mari, se susțin suplimentar picioarele trecînd bretelele pe sub genunchi.
În Marsupi, bebe e foarte bine susținut cînd stă cu fața către părinte. Astfel, copilul e mai aproape de tine. Greutatea bebeluşului este distribuită în talie şi pe umeri, pentru confortul tău. Sprijinul este optim, contactul vizual cu părintele este asigurat.
Printre alte sisteme ergonomice se numara si sling fix si SSC , dar despre acestea, vom vorbi data viitoare.