Sunt acele sisteme care nu îndeplinesc anumite criterii de siguranță și confort:
au spatele buretat și nu permite spatelui copilului să stea într-o poziție relaxată
au puntea foarte îngustă și asta poate cauza displazie de șold
nu au materiale testate sau au coloranți improprii în cazul ingestiei de către copil
nu sunt confortabile purtătorului (nu au centură în talie sau au bretelele foarte subțiri și tăioase)
Cum îmbrăcăm bebelușii în sisteme
În principiu, copiii trebuiesc îmbrăcați cam în aceeași manieră în care ne îmbrăcăm noi - nici prea gros, nici prea subțire. În plus, prin contactul copilului cu părintele, se creează o zonă în care temperatura este mai crescută.
De asemenea, la folosirea unei protecții pentru sistem, se adaugă câteva grade bune în plus, majoritatea părinților preferând această metodă pentru a nu „înfofoli” copilul în sistem și lăsându-l într-o vestimentație ușoară, comodă, punând accent pe părțile care se încălzesc mai greu și nu au zonă de contact, cum ar fi picioarele.
Soluții pentru bebelușii agitați în sistem
De multe ori, când încercați un sistem pentru prima dată, copiii nu se simt în largul lor, pentru că:
nu cunosc locul în care sunt
nu au mai stat niciodată într-un sistem
au stat în alt sistem și în acesta nu sunt obișnuiți
- au anumite nevoie fiziologice cum ar fi: foame, nevoie de a urină, oboseală, somnolență, reflux
Pentru a evita astfel de situații, întâlnirea copilului cu sistemul ar trebui să se desfășoare când acesta este hrănit, schimbat, relaxat, are o stare de spirit bună, iar în momentul în care se așează copilul în sistem, părintele ar trebui să se plimbe ușor cu el, să-i vorbească sau să-i cânte, pentru ca cel mic să se simtă în siguranță, chiar dacă intervin alți parametri noi.
Când punem copilașul în spate?
În principiu copii se pot pune în spate oricând dorește și este pregătit părintele, cu susținerea necesară fiecărei categorii de vârstă.
De obicei, majoritatea părinților încep să pună copilașii când sunt siguri pe sistemul pe care îl au, în jur de 5-6 luni, însă părinții experimentați sau care sunt la al doilea/treilea copil purtat, îl pun mult mai devreme.
Când rămâne mic un sistem?
Ne dăm seama că un sistem a rămas mic în momentul în care puntea nu mai ajunge de la un genunchi la celălalt și picioarele nu mai formează M, încep să atârne.
Picioarele înăuntru sau în afară?
În ciuda celor auzite până acum în acest domeniu, în special în sfera wrapului elastic, bebelușii se poartă doar cu picioarele afară, tip broscuță, singură excepție ar putea fi cazul unui copil născut prematur.
De la ce vârstă punem bebelușul în SSC?
De obicei se recomandă vârstă de 6 luni pentru acest sistem, din considerentul că la această vârstă toți copiii încap bine în el, însă de multe ori, cu o consiliere adecvată, se pot pune copiii în SSC și mai devreme, unele sisteme permițând o poziție bună chiar de pe la 3-4 luni.
Purtarea prematurilor
Copiii născuți prematur au nevoie de contactul piele - piele și de aceea purtarea lor este crucială, începând cu primele zile după naștere dacă accesul la ei permite. Sistemele recomandate acestei categorii de copii sunt: wrap elastic sau tricoul de purtare tip cangur.