• Coș

La ce ne este de folos apa oxigenata?

8 de beneficii şi utilizări ale apei oxigenate

Apa oxigenată, denumită şi peroxidul de hidrogen, este unicul germicid compus doar din apă și oxigen, fiind considerată cel mai sigur, natural şi eficient dezinfectant din lume.

Aceasta omoară microorganismele prin oxidarea acestora folosindu-se in doze adecvate, ceea ce poate fi cel mai bine descris ca un proces de ardere controlată. Când peroxidul de hidrogen reacționează cu material organic, se descompune în oxigen și apă. 

1. Înmoaie dopurile de ceară din urechi

Studiile au demonstrat că prin curățarea nemotivată a urechilor noastre nu facem altceva decât să stimulăm producția de ceară.  Dacă observi că urechea ta produce o cantitate neobișnuită de ceară, care îți creează disconfort, poți preveni complicațiile folosind apă oxigenată. Aplică între 6 și 10 picături de apă oxigenată și așteaptă 5 minute culcat pe urechea opusă, după care drenează urechea prin permiterea scurgerii apei oxigenate. Repetă zilnic până când ceara este scoasă din ureche, dar nu mai mult de un interval între 3 și 10 zile.
Vă rugăm să țineți cont că acest remediu se adresează urechilor sănătoase, care nu au suferit complicații medicale. Dacă urechea dumneavoastră are nevoie de atenția unui medic, consultați un specialist ORL cât mai repede cu putință.

2. Curățarea dinților şi dezinfectarea periuţei de dinţi

Mulți oameni nu realizează că peroxidul de hidrogen constituie o apă de gură foarte eficientă și ieftină. Utilizează H202 3%, adăugând  puțină clorofilă lichidă pentru aromatizare, dacă dorești.

Ia un căpăcel de apă oxigenată (cel care vine odată cu flaconul) și ține-l în gură pentru 10 minute, apoi scuipă conținutul. Fă asta în fiecare zi şi nu vei mai avea afte, iar dintii vor fi mai albi. Aceste remediu funcţionează şi atunci când ai dureri mari de dinți și nu poți merge imediat la dentist, pentru că apa oxigenată ajută la reducerea durerii.

Utilizează bicarbonat de sodiu și adaugă suficientă apă oxigenată 3% pentru a forma o pastă. Îi poţi îmbunătăţi gustul folosind diverse uleiuri esenţiale sau o poţi îndulci cu stevia. Foloseşte-o o dată sau de doua ori pe săptămână pentru albirea dinţilor şi îndepărtarea tartrului. Peroxidul de hidrogen nu este un bun analgezic, totuși, ca agent antiviral, antibacterian și antifungic, este eficient în tratarea patogenilor ce cauzează infecțiile. Utilizând peroxid de hidrogen 3% ca apă de gură pentru o anumită perioadă, dinţii încep să se albească. Poţi încerca acest remediu natural, deoarece produsele din comerţ îţi pot afecta smalţul dinţilor în timp.

Poţi opta şi pentru varianta simplă, adică înmoi periuța în apă oxigenată 3% și periezi dinții. Pentru a dezinfecta periuţa de dinţi ţine-o în apă oxigenată pentru câteva minute. Astfel, germenii acumulaţi între peri vor fi distruşi.

3. Infecții și răni

Peroxidul 3% este utilizat medical pentru curățarea rănilor, înlăturarea țesuturilor moarte și ca agent de dezinfectare orală. Peroxidul stopează sângerarea capilarelor.

Unele surse recomandă înmuierea porţiunilor infectate sau tăieturilor pentru cinci-zece minute de câteva ori pe zi. Totuși spălarea și clătirea sunt suficiente.

Nu ar trebui să lași soluția pe țesut deschis pentru perioade extinse de timp întrucât, precum multe alte antiseptice oxidante, peroxidul provoacă vătămări ușoare țesutului la rănile deschise. De aceea este important să îl utilizați cu precauție.

Tamponează orice infecție sau tăietură cu apă oxigenată 3% pentru zece minute de câteva ori pe zi. Chiar și cangrena, care nu s-ar vindeca cu nici un fel de medicament, poate fi tratata cu peroxid de hidrogen. Pune jumătate de flacon de peroxid în cadă pentru a scapă de furunculi, ciuperci sau alte infecții ale pielii.

Pacienții infectați cu micii acarieni relatează că peroxidul de oxigen distruge în mod eficient acarienii din pielea lor. Aceştia au pulverizat peroxidul pe piele, de câteva ori la rând (cu câteva minute pauză între aplicările soluției pulverizate) şi au avut rezultate uimitoare.

O lingură de apă oxigenată 3% adăugată la o cană de apă neclorată poate fi utilizată ca spray nazal. În funcție de gradul de afectare a sinusurilor, se poate ajusta cantitatea de peroxid utilizată.

4. Deschiderea la culoare a părului

Apa oxigenată este agent de albire și este utilizat pentru deschiderea la culoare a părului. Diluează peroxid 3% în apă (50%/50%), pulverizează soluția pe părul umed și piaptănă părul pentru ca soluția să se întindă uniform. Nu vei obţine o nuanță de blond cenușiu, ci nuanțe naturale mai deschise dacă părul tău este castaniu deschis sau blond cenușiu. 

5. Dezinfectant pentru lentile de contact

164850739

Peroxidul de hidrogen este utilizat ca dezinfectant în soluția de curățat lentile de contact, datorită capacității lui de a descompune proteinele ce se acumulează pe lentilă datorită răspunsului imunitar al ochiului, rezultând un confort sporit pentru cei cu ochi sensibili.

6. Dezinfectant pentru diverse suprafeţe din bucătărie sau baie

Curăţă mesele sau suprafețele de lucru din bucătărie cu peroxid pentru a omorî germenii și a lăsa în urmă un miros proaspăt. Doar pune puțin peroxid pe cârpă cu care ștergi sau pulverizează.

Utilizează peroxidul pentru a curăţa sticla și oglinzile fără a lasă pete la uscare. Păstrează un flacon de spray cu 3% concentrație (nediluat) pentru a dezinfecta interiorul frigiderelor și cutiile de gustări ale copiilor.

După clătirea tocatorului de lemn, toarnă sau pulverizează peroxid (și apoi oțet) pe el pentru a omorî salmonella și alte bacterii.

Combinația de oțet și peroxid constituie un agent dezinfectant ieftin, eficient și non-toxic și se spune că este bun și pentru jucăriile animalelor de companie, cuști, colivii și alte dispozitive destinate acestora.

În testele efectuate la Institutul Politehnic și Universitatea de Stat din Virginia, mixarea ceții (rezultat al pulverizarii celor două substanțe, oțet și peroxid) a omorât practic toate bacteriile de Salmonella, Shigella sau E. coli de pe alimentele și suprafețele masiv contaminate.

Umple un flacon de spray cu un amestec părți egale de peroxid 3% și apă și ține-l în fiecare baie pentru a dezinfecta suprafeţele, fără distrugerea scurgerilor, așa cum se întâmplă cu clorul sau alți dezinfectanți.

Instrucțiuni

Ai nevoie de 2 flacoane de spray. NU AMESTECA cele două soluții la un loc. Pune oțet nediluat într-un flacon și peroxid de hidrogen (apă oxigenata) în celălalt flacon. Folosește-le alternativ.

NOTĂ: lumina distruge rapid peroxidul de hidrogen.

Cel mai bine este să îl lași în flaconul original și să pui capul de pulverizare al sprayului pe acest flacon original. 

Amintește-ți că pentru că orice dezinfectant să acționeze, suprafața trebuie bine curățată înainte de a-l utiliza.

Când vrei să dezinfectezi o suprafață (legume, tocătoare, masa, cuva chiuvetei, cuști/colivii, toalete, podele, etc.) dă cu spray dintr-un flacon (nu contează care, oțet sau peroxid) pe suprafața respectivă, apoi dă și cu celălalt.

Când se amestecă, pentru un scurt timp reacția chimică dintre cele două constituie un puternic dezinfectant. Poți să clătești suprafețele după aceea, dacă vrei, dar rezultatul este non-toxic. Din fericire este foarte ieftin. 

Adaugă 60 ml de peroxid 3% lângă detergentul tău în maşina de spălat vase.

Curăță cu peroxid atunci când casa devine contaminată biologic datorită invaziei mucegaiului, cum ar fi casele cu igrasie.

7. Spălatul rufelor/Înlăturarea petelor

Peroxidul de hidrogen 3% este cea mai bună soluție anti-pete, dacă este utilizat destul de rapid după pătare – deși au fost înlăturate pete de sânge vechi de 2 zile cu destul succes. Dar trebuie ținut cont că  va albi sau decolora multe țesături.

Dacă este turnat puțin peroxid pe pată, va face clăbuci în zona cu sânge, datorită unei reacții catalizate. După câteva minute lichidul în exces poate fi șters cu o cârpă sau un șervețel de hârtie, iar pata va dispărea.

Mai poți adauga o cană de peroxid în loc de înălbitor în maşina de spălar rufe. 

Peroxidul este soluția alternativă perfectă pentru a păstra rufele albe. De asemenea, atunci când folosești clor la rufele albe, ele tind să se uzeze mai rapid – peroxidul nu face acest lucru.

Apa oxigenată 3% trebuie aplicată pe hainele pătate înainte ca petele de sânge să fie accidental “stabilizate” cu apă caldă. Apa rece și săpunul sunt utilizate ulterior pentru a înlătura sângele tratat cu peroxid.

8. Soluție de spălare pentru legume

Utilizează peroxidul ca soluție de spălare pentru a omorî bacteriile și a neutraliza chimicalele. Adaugă ¼ cană de apă oxigenată 3% în chiuveta plină cu apă rece. Înmoaie legumele cu pielița subțire (salată) pentru 20 de minute, iar pe cele cu coaja mai groasă (castraveții) pentru 30 de minute. Scurge, usucă și refrigerează.

Acest tratament prelungește prospețimea legumelor.

Dacă te grăbești, pulverizează apă oxigenată 3% pe legume și fructe. Lasă-le să stea pentru câteva minute, clătește și usucă.

Copyright ©2020
Ergonomice