Masajul bebelușului este recomandat atât de medicii pediatri, cât și de către neonatologi, pentru că are numeroase beneficii. Acesta poate fi realizat încă din prima săptămână de viață, însă trebuie efectuat cu blândețe, astfel încât să fie perceput de bebeluș ca un moment de relaxare, mișcările trebuie să fie blânde, având în vedere că bebelușul are sistemul osos fragil și pielea sensibilă ce se poate irita foarte ușor.
În ceea ce privește produsele de îngrijire pentru bebeluși, nu toate produsele ce se regăsesc pe rafturile magazinelor destinate bebelușilor le face bine. Recomandat este să fie verificată eticheta produsului, trebuie avut in vedere ca produsele trebuie să fie hipoalergenice și să nu conțînă conservanți, coloranți sau parfum.
Care sunt beneficiile și ce produse se folosesc pentru masajul bebelușului?
Poţi să te gândeşti la ceva mai plăcut decât să fii cu bebeluşul tău şi să petreci câteva clipe de relaxare în care pur şi simplu îl admiri pe cel mic şi te bucuri de existenţa lui? Să fii mama uneori poate părea că înseamnă să speli rufe, să faci ordine şi curăţenie şi să o iei de la capăt cu această rutină în fiecare zi. În acest caz, masajul bebeluşilor apare ca o soluţie salvatoare, este acel moment de relaxare în care uiţi de griji şi de teancul de rufe din coşul de rufe murdare. Masajul bebelusilor nu numai că este relaxant, dar are şi efecte benefice, atât pentru cel mic, cât şi pentru tine. Ştiai, de exemplu, că poate ameliora efectele depresiei postnatale?
Benefifiile masajului la bebelusi:
- stimulează circulația sanguină,
- îmbunătățește respirația,
- crește calitatea somnului,
- ajută bebelușul să își fortifice musculatura,
- reduce nivelul de stres cauzat de toate lucrurile cu care cei mici intră în contact,
- poate fi benefic în cazul durerilor provocate de colici și previne constipația deoarece mișcările circulare pe burtică îmbunătățesc tranzitul intestinal,
- întărește sistemul imunitar al micuțului prin punerea în circulație a limfei.
Produsele potrivite pentru masajul bebelușului
Masajul se face de regulă înainte de culcare, de preferat imediat după băiță, astfel încât bebelușul să aibă o rutină relaxantă de seară care să îl ajute să aibă un somn liniștit.
Se folosește un ulei special de masaj, fără conservanți, coloranți, parfum etc.
În ceea ce privește uleiul folosit, sunt potrivite uleiul de cocos, uleiul de migdale, de galbenele sau uleiul de struguri (fără parfum adăugat).
Pentru a îi oferi un masaj cât mai calitativ și relaxant, este recomandat să te speli bine pe mâini înainte de a îi face masajul bebelușului și să ai unghiile tăiate cât mai scurt (cât să fie confortabil și pentru adult).