• Coș

MiniGhid pentru mămici- SOMNUL

Ce înseamnă?

Somnul reprezintă o necesitate fundamentală, care pune organismul în condiții de refacere a energiei generale și îndeosebi a celei nervoase. Dacă este perturbat, somnul poate modifica starea de sănătate fizică sau mentală.
Nou-născutul nu are format ritmul somn-veghe (noapte-zi). De aceea el nu înțelege că trebuie să doarmă noaptea. În medie, un nou-născut ar trebui să doarmă 16-17 ore pe zi.
După o luna de viață, perioada totală de somn scade treptat pe zi. Ciclul somn-veghe se stabilește după vârsta de 6 luni: între 4 și 8 luni bebelușul doarme 8-12 ore pe zi.

Ce-i de făcut?

Rutina de somn.

Pentru a-l ajuta pe micuț să își formeze un ritm somn-veghe, este bine ca noaptea, oricât de des s-ar trezi, să nu aprinzi lumini puternice, să nu faci zgomote, dacă este posibil să fie doar alăptat și schimbat.

Așadar, este bine să respecți anumite aspecte care ajută copilul să își formeze obiceiuri pentru un somn bun și de a face diferența între zi și noapte: dă-i voie să ațipeasca ziua, din când în când; de la două săptămâni, când e treaz, e bine să interacționezi cu el, să-i vorbești mult; să fie lumină în camera și, eventual, muzică (să nu fie liniște); dacă adoarme în timp ce mănâncă, trezește-l; nu e indicat să te joci noaptea cu el, iar lumina și zgomotul să fie reduse; creează un ritual înainte de somnul de noapte: băiță, cântat sau citit povești, urat noapte bună, etc.

Copyright ©2020
Ergonomice